torsdag 2 december 2021

2:a luckan - ett rum i halvåret

Jo för så var det, vintern innan vi flyttade hit så tapetserades vardagsrummet om och badrummet blev klart i maj - två månader innan vi anlände till huset.

Sedan rullade det på i stadig takt. Rummet utanför badrummet hade fått en dörr igensatt då vi tog bort ett litet förråd där till förmån för att få plats med badkar istället. Det rummet såg därför av förståeliga skäl bedrövligt ut och blev den första renoveringen efter flytten. Det innebar överraskning för golvkillen när det visade sig att trägolvet under mattan var målad men han bara sa "jahopp" och jobbade vidare. Gamla hus kan komma med överraskningar. Rummet blev klart i november och det var där vi satt och myste i soffan och såg julkalendern på surfplattan (vi hade ingen ordinär TV-lösning då och snart skulle det uppdagas att TV:n som jag redan sagt till Rånartjänst att den gick sönder i flytten verkligen GICK sönder i flytten!).

På våren fortsatte vi sedan med vårt arbetsrum, det stackars rum som blivit så hårt prövat under köksrenoveringen efter att ha blivit dränkt i sot, fått väggen upphackad, INGEN LA UT NÅGOT SKYDD PÅ GOLVET INNAN DE KLAMPADE IN DÄR MED JOBBKÄNGOR, STAPLADE BYGGMATERIAL OCH HACKADE SÖNDER EN VÄGG!!!!! Det var också då vår matta blev förstörd för den gick de också på med sina jobbskor och trampade ner spånrester i. Slutligen vändes även dörren och den skarv som uppstod efter det tog heller INGEN ansvar för!

Med båda rummen bredvid köket klara så var vi redo för just köket. Därför frågade vi Johans kusin om en rekommendation kring köket och fick då A's namn. Planeringsmöte hölls redan i början av hösten 2018 och han var hemma hos oss och mätte (det var då han avstod från att dra ut spisen och dubbelkolla rördragningen bakom vilket vi i efterhand finner synnerligen suspekt med tanke på att det hade påverkat HELA planen, men som sagt, intresset för detaljer gällde tydligen inte VÅR renovering). Men sedan tog det stopp. Ingenting alls hände.

Under tiden så hade jag lessnat på ett kallförråd som det snöade in i och därför satte vi vår tidigare snickare T på att isolera den otimrade delen av boden (den timrade klarar av att hålla sig över nollan på egen hand). Han gjorde ett fantastiskt jobb! Tyvärr har vi ännu inte kunnat iordningställa boden på grund av våra nya köksmöbler som står där och tar plats. Inte heller har vi kunnat göra klart bodvinden till det planerade arbetsrum/verkstad/studio vi önskar oss på grund av att vårt köksgeråd står där och tar plats. Köket har alltså försenat det projektet med.

Dessutom så dog hela planen här, vi hade tänkt fortsätta med ett rum i taget, nästa steg var att bygga till en riktig hall men vi ville avvakta med det tills köket var klart så inte massa byggrejer behövde släpas genom hallen i onödan. Men köket har aldrig blivit klart. Och vi är en aktiv barnfamilj utan en vettig hall. I efterhand ångrar vi givetvis att vi inte ställde hårdare krav på att få ett tidsbesked om när renoveringen skulle komma igång. Vi borde givetvis ha avbrutit det tidigare men vi kunde verkligen inte ens i vår vildaste fantasi tro att Johans kusin skulle lura och utnyttja oss på det här skamlösa viset!

När vi firade Alices födelsedag ett halvår efter det första mötet med kökskillen så sa Johan till sin kusin att vi hade varit oroliga för att renoveringen skulle hinna dra igång innan kalaset så det hade blivit krångligt med tårtbak och allt. Han svarade: "Det var det ingen risk för." Han visste hela tiden att det här inte skulle ske skyndsamt men struntade helt i att säga något till oss om det. Han sa aldrig till oss att om ni vill ha det snabbare så får ni nog gå till någon annan. Hans handlingar är oförlåtliga.

Det intressanta i kråksången är också detta, att INGEN bryr sig om helheten. Både A och B hävdar att köket är klart, rummen bredvid köket ÄR klara. Så här ser trösklarna däremellan ut. Likaså tröskeln till skafferiet. INGEN som har jobbat här (inte ens vår kökskille som tycker det viktiga ligger i detaljerna) har tänkt på att trösklarna som binder färdigrenoverade rum samman kanske OCKSÅ borde fräschas upp..

Inga kommentarer: