torsdag 30 oktober 2014

En historia över tid..

Att rensa i sin garderob är onekligen att göra en historia i sig själv, gamla plagg man inte haft på sig på flera år väcker minnen från när de införskaffades och vem man var då. Samtidigt så är det väldigt intressant att inse hur mycket klädstorlekar skiljer sig både mellan olika tillverkare men också över tid. Jag har tröjor i min garderob som spänner sig från storlek 160 centilong (ojoj, snacka om att den Luhrtröjeutprovningen med efterföljande beställning spårade ur för snart hade nästan en hel orkester åtminstone en Luhrtröja i storlek 160 centilong..) till XXL (tack och lov att den franska beställningssidan hade en storleksguide tillgänglig så jag kunde mäta och räkna ut vad fransmännen anser är vettiga storlekar. Jag sitter i detta nu vid datorn iklädd en svensk badmintontröja herrmodell i storlek S som är större än min Astérix-tröja i dammodell storlek XXL är.

Då jag i nuläget är väldigt osäker på min storlek så måste ju verkligen allting provas med. Sedan sorterar jag kläderna i fem olika högar:
  • Tillbaka in i garderoben! Kläder som passar, som jag tycker om och som jag planerar att använda!
  • Stoppas undan inför eventuella sämre tider? Det här är alltså kläder som numera är för stora men som jag inte vågar kasta ut än då snälla, medkännande människor varit goda nog att upplysa mig om att mitt nya midjemått mycket väl kan vara historia så snart jag slutar amma. Vad säger man? Tack för stödet!
  • Stoppas undan bara för att jag inte riktigt är redo att skiljas från dessa plagg än men sannolikheten att jag kommer använda de just nu är minimal.
  • Till landet! Fullgoda användbara kläder som inte används i daglig basis men som är riktigt vettiga tänkte jag förflytta till landet så jag har lite grejer på plats där. Skadar liksom inte.
  • Ut ur mitt hus! Ibland måste man inse att vissa klädesplagg inte funkar, kommer inte funka igen utan gör bäst i att fortsätta sitt liv i någon annans garderob. En kasse är redan fylld med kläder som ska väck!
Sedan finns det egentligen ytterligare två högar som kläder hamnar i:
  • En för styckning, det är plagg som är för slitna för att kunna ges bort men som jag kan göra något med, till exempel sy barnkläder av.
  • Soporna! Allt går faktiskt inte att rädda!
Det finns ytterligare ett känsloplan av att sortera i sin garderob för det är inte något jag gör speciellt ofta utan det sammanfaller alltid med något stort i mitt liv. Förra rensningen var när Johan flyttade in och jag hivade iväg nio kassar med kläder till Röda Korset. Nu städar jag av två huvudsakliga anledningar, dels för att få en bättre fungerande garderob till min nya kropp men också för att skapa garderobsutrymme åt Emma. Liten har redan mycket kläder och vi behöver vettigare förvaring åt henne.

Inga kommentarer: