lördag 30 januari 2010

Det som göms i en Opel..

.. kommer fram vid städning!

Häromveckan gick jag med i XP-M, studentföreningen med en egen verkstad komplett med billyft och allt. Den föreningen är ett näste för studenter som gillar att meka och framför allt populär om man har en bil av äldre modell som kräver viss omvårdnad.

Vi har en bil som kräver viss omvårdnad!

Nu i helgen har vi haft tid i verkstaden. Ursprungsplanen var att hinna se över bilen både invärtes och utvärtes, nu satte sig sömnbrist, tidsbrist och förkylningar sig på tvären så ambitionen med tiden i garaget fick anpassas lite.

Det fick bli en liten snabbtitt på bilens yttre behov men den här gången har vi fokuserat på insidan. Så vi har storstädat bilen invärtes, den är dammsugen och avtorkad, allt som satt löst har tagits ut, rengjorts och satts tillbaka. Alla fack har tömts och innehållet gåtts igenom. Lösa saker som legat under stolarna har grävts fram.

Med begagnade bilar kan man göra riktigt stora intressanta fynd faktiskt:
  • 19,50 kr i olika valörer (1 10-krona, 1 5-krona, 4 enkronor samt en gammal femtioöring), de flesta mynten låg under förarsätet.
  • 2 gravljus samt ett lock till ett gravljus. Locket passar dock inte med något av gravljusen! Också detta låg under förarsätet.
  • En väldigt trasig handske.
  • En knappnål med lila knopp.
  • En mörk slät sten.
  • Två kastanjer.
  • Nerbäddat i fodret kring handbromsen hittade jag en bagagevagnspolett från SeaTac (det är alltså flygplatsen utanför Seattle!). Okej, den här hittade jag egentligen redan i julas när jag torkade upp Johans utspillda kaffe. Samtidigt hittade jag en glasburk under passagerarsätet när jag letade efter asken till radion.
Vi tackar och bugar för pengarna, de går raka vägen in i vår parkeringsfond. Gravljusen kommer förr eller senare med största sannolikhet leta sig till Norrfjärdens kyrkogård och sprida ljus över Axel. Handsken tog vi oss friheten att kasta. Knappnålen ligger ännu kvar i bilen. Stenen hamnar antagligen bland min stensamling i badrummet. Kastanjerna åkte tillbaka i ett fack i bilen.

Det som återstår på insidan av bilen är rengöring av alla mattor, efter att ha försökt skrubba av dem i snön så kom vi till slutsatsen att de behöver nog faktiskt tvättas av på riktigt. Så de ligger i blöt i såpavatten i badkaret i väntan på en rejäl avskrubbning. Ett såpavatten som efter ungefär 2 minuter fick följande nyans: Vi har inte heller tvättat fönstrena på insidan men det funderar vi på att avvakta med tills våren kommer. Nästa på listan står att nyttja en av Johans inflyttningskuponger som är giltig på biltvätten hos OKQ8! Även utsidan av bilen behöver få sig en omgång.

Nu ska vi samla på oss allt material som behövs till nästa besök i verkstaden, då är det lackens tur! Rostskadorna ska få sig en omgång och Johan har en illusion om att det går att få bilen att se avsevärt nyare ut än vad folk tror. Minnet av Johans kusin Simons gissning att den var av årsmodell -87 är ännu färskt.. Aouch!!!

Inga kommentarer: