torsdag 5 november 2015

Vem hotar egentligen "svenskheten"? Tredje delen.

Till följd av flyktingkrisen så cirkulerar det en hel del artiklar och allmänna påståenden om allt man inte får göra. Gärna under slagordet "jag är inte rasist för att jag ...". Jag tänkte därför sammanfatta mina intryck på området baserat på egna upplevelser, andras berättelser, tidningsartiklar och nyhetsinslag som jag tagit del av under de senaste året. Självklart med lite glimten i ögat!

I den tredje delen hoppar vi fram till det mest högaktuella ämnet av alla. Julen står för knuten och Luciatåg planeras åt höger och vänster.

Samtidigt håller rektorer och lärare andan, hur i hela friden ska de ta sig igenom december utan magsår och dödshot?

Skolan börjar med att annonsera att det ska bli Luciatåg. Eleverna skriker i protest, Luciatåg är löjliga och omoderna och vem vill egentligen visa upp sig i nattlinne i skolan? Rektorn våndas, ställer man in Luciatåget så kommer ju föräldrastormen att dra igång fullständigt för att skolan slopar denna härliga tradition (alla föräldrar har ju effektivt förträngt att de själva hatade att sjunga på scen och att stå i nattlinne och dumstrut var det pinsammaste i hela världen). Och varför slopas den egentligen? Är det för att man ska ta hänsyn till invandrarbarnen? Så lärarna uppmanas att truga eleverna och kanske kan det vara ett obligatoriskt inslag i musikundervisningen?

Klubbat och klart, Luciatåget blir av!

Nu börjar nästa bekymmer, hur ska Lucia utses?

Mailboxen ångar redan från föräldrarna, inte tänker väl skolan ha en sådan där omodern röstning? Popularitetstävling och mobbing följer ju med det. Man beslutar att årets Lucia ska lottas bland de som vill vara. Både föräldrar och elever ropar högt i protest, ska vem som helst få vara Lucia? Här har man lärt sig sjunga och fönat håret sedan man var tre år gammal och nu ska Lucia lottas? Rektor står på sig, lottningen är fint och rättvist. Då anmäler sig omedelbart alla killar till lottningen. "Pojkar kan faktiskt också vara Lucia." Rektor och lärare skruvar på sig, hur ska man nu lösa det här? Säger man nej så exploderar mailboxen av hat gällande diskriminering och säger man ja så exploderar den igen för det är ju inte tradition att pojkar är Lucia! Och hur ska det gå på äldreboendet som barnen traditionellt lussar för?

Rektorn tar magsårsmedicin, stänger av datorn och mailen för en stund och bestämmer att alla barn får ha vilken roll de vill i Luciatåget.

När mailen öppnas igen så är den på nytt fylld av hatmail. Nu är det alla föräldrar som kom till Sverige som adopterade på 70- och 80-talen som har gått i taket, innebär det här att man ska ha med pepparkaksgubbar? Nu har faktiskt några föräldrar kommit till insikt att Luciatåg är ju inte bara en gullig tradition utan de kände sig alltid som mörkhyade tvingade att ta på sig pepparkaksuniformerna och sjunga pepparkakssången. Deras barn ska minsann slippa det traumat.

Rektor tar diskussionen med lärarna. "Hur ska vi lösa det här?" En kvicktänkt lärare kommer omedelbart på att man kan ju faktiskt inte ha med alla Luciasånger, det blir ett alldeles för långt Luciaprogram, och när urvalet ändå måste göras, varför inte bara välja bort pepparkakssången och utan den sången behöver man inga pepparkaksgubbar i Luciatåget! Problem löst. Alla nöjda.

Mailboxen exploderar på nytt, för det finns förstås föräldrar med barn som vill vara pepparkaksgubbar bara för att de kan, inte för att de känner sig tvingade. Ska dessa barn nu inte få vara pepparkaksgubbar, ja då ska deras barn inte längre vara med i Luciatåget! Rektorn klunkar mer magsårsmedicin (utblandat med starkglögg) och ändrar sig, självklart får alla barn vara vad de vill.

I ett möte i kapprummet när barnen lämnas på morgonen så undrar en nysvensk förälder var man köper Lucialinne, det här är något helt nytt och den förstod inte riktigt vad barnet menade när det kom hem och sa att det behövde ett linne till skolan. Nu vaknar rättvisefolket. "Men vänta nu! Skolan ska ju vara avgiftsfri, alltså kan man inte förvänta sig att föräldrarna köper vare sig Lucialinnen, glitter, stearinljus, stjärngossestrutar eller tomtekläder."

Nya arga mail dimper ner hos rektorn där man påtalar att Luciakläder måste ju faktiskt skolan stå för, allt annat är orättvist. Rektorn kastar ut magsårsmedicinen genom fönstret och halsar vinglögg direkt ur flaskan medan den klurar ut hur man nu ska ta sig igenom det här.

Några hjälpsamma föräldrar gör den klassiska duktiga insamlingen och vips finns det gott om lånekläder. Fast på Luciamorgon kommer ändå små stjärngossar gråta när deras föräldrar viker in spetskragen. "Varför har jag på mig ett flicklinne?"

Inför själva framträdandet försöker nu lärarna förklara fotograferingsreglerna för föräldrarna. "Inga foton under pågående framträdande och lägg absolut inte ut några bilder på andras barn på Facebook." Omedelbart går föräldrarna i taket. "Får jag inte fota mitt barn?" "Och varför får jag inte visa bilderna för mor- och farföräldrar?" Lärarna försöker förklara att fotograferingen stör barnen och att man inte kan publicera bilder på andras barn hur som helst på nätet. Efter misslyckade försök att enas ryter rektor i och förbjuder all fotografering. Föräldrarna är nu vansinnigt arga och hälften har redan kontaktat både lokaltidningen och kvällspressen för att få stöd för sin sak. Sverige delas i de som är för fotografering och publicering och de som tycker det är skönt att deras barn slipper exponeras.

Nu får dessutom några föräldrar nys om att Luciafikat inte kommer bli av som planerat. Mellan allas allergier och matpreferenser (en lärare frågade försiktigt rektorn om den visste var man köper veganska glutenfria pepparkakor) så bestämde rektorn att det var nog tryggast att ställa in fikat. Nu är alla missnöjda vilket antagligen var det bästa som kunde hända, det är i alla fall rättvist.

På något mirakulöst vis blir det inkluderande, odokumenterade Luciatåget av och barnen får varsitt glas vatten att fira med efteråt. Rektorn sitter på sitt kontor och försöker meditera sig lugn utan att tänka på efter hur mycket starkglögg man behöver oroa sig för alkoholmissbruk.

Mailboxen plingar till, nu vill en förälder veta om julavslutningen ska hållas i kyrkan eller ej..

Jag hoppas verkligen att riktigt så illa är det inte på skolorna, jag tog med i stort sett alla eventuella diskussionen som kan uppstå i ett och samma fall. Förhoppningsvis så råkar inte en och samma skola ut för precis allting.

Men nästa gång ni undrar varför det inte ska bli Luciatåg, innan ni börjar skylla på att det är nysvenskarna som hotar den svenska kulturen och traditionen, tänk efter en gång till.. snälla..

Inga kommentarer: