onsdag 9 december 2015

En bra invandrare är en integrerad invandrare!

Nu börjar jag bli riktigt trött på hela diskussionen som pågår och alla vansinniga onödigt kostsamma systemfel som klubbas igenom åt höger och vänster gällande dagens migrationspolitik. Idag läste jag i tidningen om en utvisning som påbörjats gällande en familj som varit i Sverige i sju (!) år. Det är inget annat än sinnessjukt! Både ur ett medmänskligt perspektiv (de äldsta barnen var ett år när de kom till Sverige och de andra två är födda här) men även ur ett ekonomiskt perspektiv. I sju år har vi bekostat uppehälle för den här familjen och istället för att ge dem chansen att få betala tillbaka till Sverige i form av att bli arbetande skattebetalare så ska de alltså skickas iväg. Det finns absolut ingen logik med det.

En bra invandrare är en integrerad invandrare som ges de bästa förutsättningarna att snabbt komma in i det svenska samhället och där bli en arbetande skattebetalare. Vårt långsamma, stela system försvårar detta och leder istället till lång sysslolöshet och utanförskap, ovisshet och oro hos människor och ett enormt resursslöseri!

De människor som flyr till Sverige är inte svaga och hjälplösa! Det är starka, drivna och målmedvetna människor som är villiga att göra vad som behövs för att rädda sig själva och sina familjer till ett nyare och bättre liv. Det är egenskaper vi borde ta till vara på! Istället så slussar vi ut dessa människor i sysslolöshet långt ute i obygden och låter de gå och vänta och vänta och vänta på besked. Har man tur så är man tillräckligt ung för att direktkvalificera sig för utbildning oavsett vilken status man har men som vuxen blir om oftast beroende av vilka ideella krafter som finns i närheten. Jag blir glad när jag läser om flyktingar som protesterar mot boenden långt borta från civilisationen, det innebär att trots allt de har varit med om så är de ännu tillräckligt hög sinnesnärvaro för att inse att deras chanser att komma in i samhället är minimala när de ska leva ute i ödemarken. Deras reaktion ska inte misstas för otacksamhet. Den är sund. Som någon kommenterat på en artikel gällande ett boende här uppe: "Vem hade inte vägrat kliva av en buss där?" Jag skulle själv inte sätta min fot i Riksgränsen den här tiden på året, kallt i totalt beckmörker, med över 10 mil till närmaste stad, kom igen? Är inte protestreaktioner förståeliga?

Nu ska vi alltså ha tillfälliga uppehållstillstånd istället. Så först får man leva en evighet i total ovisshet och sysslolöshet tills dess att ens ärende är behandlat bara för att få ett tillfälligt uppehållstillstånd och mer ovisshet tills ens ärende behandlats på nytt. Jag trodde handläggarna redan gick på knäna under arbetsbördan så det verkar väl tämligen osmart att tvinga dem att gå igenom alla ärenden flera gånger då! Eller?

Personligen hade jag föredragit ett system som innebär att alla som kommer till Sverige omedelbart får ett tillfälligt personnummer, en introduktionskurs till det svenska samhället samt fullständiga rättigheter att både arbeta och studera. Allt detta under tiden som deras ärende behandlas. Skulle det senare visa sig att man kommer fram till att asylvillkoren inte är uppfyllda så ska då personen ges möjlighet att ändra sin ansökan till arbetskraftsinvandrare/anknytning till Sverige och därmed kunna få stanna i Sverige den vägen. Det här skulle innebära att vi istället för att bryta ner människor i sysslolöshet tar till vara på deras driv, med en insikt att möjligheten att stanna i Sverige blir större om man skaffar sig ett jobb och etablerar sig, jag är övertygad om att de flesta kommer göra sitt bästa för att verkligen ta sig in i det svenska samhället. Representanter från bristyrken kommer förstås också ha skäl att uppsöka boenden i hopp om att finna lämpliga kandidater. Till skillnad från vad många tycks tro så är jag övertygad om att de flesta som flyr till Sverige inte vill leva på bidrag utan vill in i samhället och klara sig själva. Jag har också träffat några av dessa ensamkommande ungdomar i skola och om våra svenska barn studerade med samma intensiva glöd.. ja då skulle vi krossa allt motstånd i varenda internationell mätning.

Nu kan då någon protestera mot att de här nysvenskarna skulle komma att ta jobb ifrån befintliga svenskar. Först vill jag bara säga att om man förlorar ett jobb mot någon som nyss har kommit till landet och inte talar språket så är det kanske läge att se till sig själv först.. Sedan finns det ju en anledning till att det varje år flygs in thailändare för att plocka blåbär, till att många äppelodlare i södra Sverige använder sig av polacker när äpplen ska skördas. Svenskarna vill inte ha de jobben! Det är knappast människor som heter Svensson i efternamn som driver små restauranger och kvarterskiosker där man arbetar 15 timmar om dagen sju dagar i veckan. Vi konkurrerar helt enkelt inte om samma jobb!

En sådan modell skulle innebära att fler som söker sig till Sverige relativt snabbt skulle kunna bli en tillgång till Sverige, istället för att bli försörjda på ett dyrt boende så tjänar de sina egna pengar och betalar istället skatt. Sedan har ju också många undersökningar visat att vi i allmänhet mår bättre av att vara sysselsatta så win-win.

Det stora hotet mot hela det svenska samhället är knappast flyktingströmmen utan istället den skriande bostadsbristen, den som var hög redan för 20 år sedan i våra storstäder och nu är hopplös i nästan varje kommun i landet. Den som hindrar folk att börja studera eller flytta till ett nytt jobb. Den som leder till rotlöshet och är otroligt påfrestande både för psyket och för plånboken. Vi måste bygga mera! Kommunerna måste hänvisa mer mark för bostäder och samtidigt ställa krav på att en viss andel av bostäderna blir låghyrebostäder så verkligen alla kan ta del av det som byggs!

Inga kommentarer: