torsdag 21 maj 2015

Ensamstående föräldrars vara eller inte vara?

Så långt är det egentligen en ickefråga, barn kommer alltid av olika skäl inte få växa upp med båda sina föräldrar. Det kommer vi aldrig komma ifrån för det så många olika saker som kan hända från dess att ett barn föds tills dess att det är vuxet.

Frågan som är rimligare att ställa är om det är vettigt att samhället ska bidra till att fler barn kommer till och växer upp med endast en förälder. Trots att tunga organisationer som Barnombudsmannen lyfter ett varnande finger så vill tydligen våra politiker gå vidare med insemination för singelkvinnor utan att de ska utredas extra. För ensamstående föräldrar finns ju redan och gör givetvis ett enastående jobb. Det är i många fall också sant men inte alltid.

När singlar adopteras så utreds bland annat deras sociala nätverk mer än när ett par ska adoptera, detta just av omtanke för att barnet ska ha ett extra skydd ifall något händer med adoptivförälder. Det är inte att hänga ut ensamstående som sämre föräldrar med sämre förutsättningar utan just för att barnet ska ha en så trygg och säker situation som möjligt.

Jag har inte ens varit förälder i ett år men under den tiden har Johan vid tre tillfällen tvingats söka vård på antingen jourvårdcentral eller akuten. Vi bor 90 mil från närmaste släkting så när han inte kunnat göra sin del här hemma så har jag tagit över och ensam tagit hand om baby, hushåll samt hjälpt Johan. Det är en enorm trygghetsfaktor att vara två föräldrar. För hur hade det sett ut om Johan varit ensam förälder? Om jag inte hade funnits för att backa upp honom när han av olika anledningar behövt hjälp?

Det är vår skyldighet som samhälle att ta hand om de som bäst behöver hjälpen. Tänk de gånger ni läst en artikel om att ett barn upptäckts ensam i en lägenhet bredvid en sjuk, skadad eller död förälder. Eller när den ensamstående föräldern bara inte orkar och missbrukar eller slår barnet och det saknas en annan vuxen att ty sig till. Givetvis är inte två föräldrar en garanti för en bättre uppväxt, men oddsen för trygghet är större. Det är inte något man borde blunda för.

Jag skulle hellre se att man jobbade mer för att utöka föräldraskapet så att även bonusföräldrar som ju många barn lever med idag får en stärkt föräldraroll. Så istället för att göra det lättare att bli ensamstående, gör det lättare att få vara förälder till de barn som ingår i dagens storfamiljer.

Inga kommentarer: