lördag 11 januari 2014

Så vad vi gjorde vi egentligen över jul och nyår?

Den totala tystnaden i min blogg de senaste veckorna förklaras bäst med det faktumet att Johan tydligen hade enormt dålig samvete över hur få julklappar han gav mig så han försökte kompensera genom att dela med sig av sin förkylning. Under våra sista dagar som bortresta så höll jag den på skapligt avstånd men när vi kom hem så bröt den ut till fullo och jag har de två senaste veckorna mestadels rört mig mellan sängen och soffan..

Men årets julfirande var det!

Vi började redan fredagen innan jul med mini-jul bara för oss två. Då vi skulle resa bort nästföljande förmiddag så bestod all matlagning sista veckan av att göra av med färskvaror vilket innebar att vi till mini-julmiddag åt pannkakor så mjölken tog slut! Tanken med mini-julen var att vi skulle öppna de flesta julklappar till varandra här hemma då det är totalt onödigt att släpa med sig inslagna klappar ner till Småland, öppna och så släpa hem igen (vilket vi visserligen ändå gjorde med tre bokklappar men något måste man ju ha på själva julafton!).

En ny bok varje år..
Mamma hade också bidragit till mini-julen genom att ha beställt min stående julklapp via nätet, bett om presentinslagning och leverans direkt hem till oss. Sedan förstördes förstås överraskningsmomentet helt av att det i leveransspecifikationen stod vad som låg i paketet... Nu var det förstås inte hela världen då det som sagt var gällde min stående julklapp.


Johan hade nästan lagom i sista minuten gett sig ut på stan i Luleå med min önskelista i handen. Tror det var första gången sedan jag flyttade hemifrån som jag faktiskt ordentligt skrivit en äkta julklappsönskelista men det var faktiskt en önskemål från Johan att få "vägledning" i vad jag skulle bli glad över.. Jag fyllde dock på med avsevärt fler saker än det var rimligt att Johan skulle handla så spiksäkert vad jag skulle få var det inte.

I alla fall hade han läst instruktionerna ordentligt och gått till Akademibokhandeln och köpt mig ett Backgammonspel i trä, glömt pilla bort prislappen och "slagit in" det i två papperskassar strax innan mini-jul startade..
Före..
Efter.
Johan fick hålla till godo med hemmagjorda klappar, jag hade äntligen stickat klart den vita halsduken han behövde typ förra vintern till ytterrocken när han skulle iväg på sina fracksjungningar och så hade jag förstås förstorat den fina bilden av tre mycket ofokuserade generationer som nu hänger uppe på fotoväggen så Johan dagligen kan bli full i skratt vid minnet av hur hopplöst det var för mig att försöka ta en bild av honom, Sylvia och mormor Rut samtidigt.. Det är så man ska minnas människor..
Glad Johan med sin fina halsduk!
Nästföljande dag flög vi som sagt vad söderöver för mellanlandning hos mina föräldrar, där det åts middag med julmatsinslag (dock var det trist att det inte blev tillfälle för någon sojafärs i år, får kanske kompensera bristen på ork innan jul med att laga min julmat och fixa mitt julbak i efterhand, varför vänta ända till december egentligen..?) och byttes inslagna julklappar som skulle åt olika håll. Mamma tog på sig att se till att klapparna till lillebror lämnades över ordentligt.

För på söndagen så lastade vi in alla saker i mammas bil och så körde Johan och jag söderöver, eller okej.. Johan körde väl typ väldigt massor och jag skötte stereon.. Men jag kände mig seeeg... Trafiken flöt på otroligt bra faktiskt, jag hade försökt räkna ut när under den långa julhelgen det skulle vara minst sannolikhet att vägarna var överfulla och det stämde bra både när vi åkte söderut och när vi styrde kosan norrut igen.

Efter att ha köpt med oss hämtmat så blev det söndagsmiddag hos Sylvia som ägnat hela helgen åt att förbereda julmaten och därför gärna ville att vi hade med oss färdig mat när vi kom.

Precis som i somras så bodde vi i eget hus under vår vistelse i Vimmerby, Sylvia hade börjat stöka runt inför sin stundande flytt så det fanns inte riktigt utrymme för oss hos henne så Johan och jag bodde istället på morfars barndomsgård. Där vi frös en hel del innan vi till fullo fick förklarat för oss hur termostater och element fungerade.. Men till mitt försvar så har jag aldrig varit där ensam på vintern tidigare utan mamma har alltid ordnat så det är varmt och skönt!

Hela vistelsen i söder präglades av Johans enorma sovbehov och långa sovmorgnar men också förstås att socialisera med Johans släktingar.

Julafton var vi ovanligt liten skala som trängdes hemma hos Sylvia då det vanliga julhuset för tillfället var mitt i ett köksbyte. Men som sagt, vi var bara åtta personer, en gigantisk hund samt två katter som gömde sig på övervåningen i tryggt avstånd från den gigantiska hunden. Så gott om plats! Och så ingen TV.. jag gjorde ett litet försök att få in Kalle Anka på min surfplatta men nätet orkade inte riktigt med, sådant är livet på landet!

Det var i alla fall mycket trevligt med massor av god mat. För i Johans släkt frossar man i mat på julen och lägger sedan en lagom mängd choklad ovanpå det och så förstås tårtan till födelsedagsbarnet (nej, inte Jesus, det är Johan som får tårta). Det där fikandet med massor av kaksorter som min familj tillämpar, det görs inte riktigt.

Julklapparna jag fick var tydlig styrda av två teman, Kina-prylar från Sylvias resa tidigare i höstas och så Frankrike-saker från mammas resa senare under hösten. Och så förstås en bok av årets Nobel-pristagare av Johan. Rätt så väntat faktiskt men fina saker! Sylvia hade verkligen gått rejält på panda-linjen men så har hon ju faktiskt hälsat på och sett vårt sovrum som jag inrett nästan uteslutande i Panda-tema.. Vad kan jag säga? Jag gillar pandor!
Min nya pandamössa!
Min lilla pandaskärm som nu förstås står i sovrummet bland allt annat panda-relaterat!
Mamma utökade min Astérix-samling ytterligare. Sedan hade jag sagt att vi behövde en ny väggalmanacka men den fick Johan i julklapp istället.. Måste ju jämna ut lite. I vanlig ordning fick jag fler klappar än Johan trots att det var dubbeldag för honom. Så jag försöker väl än en gång vara tråkigare men jag kan inte rå för att det är så lätt och roligt att hitta fina presenter till mig! Mamma rundade även av med att ge mig en äppelpyntad plåtburk med torkade päron i.. Det fanns även en post-it i där avsikten att fylla den med äpplen funnits först men så hittade hon en burk med päron istället när hon letade..
Astérix-album, Nobelbok och så Panda-kort!
Johan fick böcker av mig, den nyutkomna skäggboken var förstås ett måste och så fick han även en historisk novellsamling baserat på att Tyskland skulle vunnit andra världskriget.

Tydligen behöver vi utveckla vårt städande med, både min mamma och Johans moster gav oss prylar att använda för rengöring i hemmet..

Vad gav vi då till folk? Jo, strumpor! På riktigt! När jag gjorde upptäckten att LÅ socks verkade lägga ner sin verksamhet och vi verkligen gillar deras strumpor så kan jag händelsevis ha gått lite bananzas över utförsäljning och köpt massor med roliga och färgglada strumpor som vi sedan la pussel med här i höstas så alla fick färgglada strumpor av oss! Vi vet ju att de flesta vi känner inte behöver mer prylar men strumpor går alltid åt så varför inte? Det kompletterades sedan med lite te till våra föräldrar med men man kan inte direkt påstå att vi överdrev julklappsshoppingen i år.

Julfirandet fortsatte sedan på juldagen då det var middag och julklappslek hos Johans kusin med familj. Husets tvååring var först väldigt skeptisk mot oss (det är inte lätt när man är så liten och inte träffar släktingar mer än två gånger om året) men när vi sedan skulle åka så tog avskedet lång stund för mitt kittlingslekande med de två yngre barnen visade sig vara väldigt uppskattat. Barn tycks uppskatta mitt sällskap.. får bli bättre på att vara vuxen och inte busa så mycket kanske.. Men det är roligt att leka ju!

Julklappsleken var riktigt rolig! Vi bidrog med två klurigheter från Teknikens Hus (som jag faktiskt sedan lyckades lösa båda också innan kvällen var över). Johan vann i slutändan två klappar och jag en. Dock gav jag bort min då jag inte är så förtjust i sådant godis och dessvärre var det ingen vinst på lotterna Johan lyckats lägga beslag på. Men vi fick med oss en ficklampa hem i alla fall! Våra pussel hamnade hos värdparet. Alla uppskattade i alla fall leken och efter att den var avslutad så var det en hel del klappar som bytte händer då vi delade med oss med varandra. Mest troligt så kommer det bli fler såna lekar.

Annandagen var vi hemma hos Sylvia igen och åt mer julmatsrester. Ambitionen att komma iväg på mellandagsrean sov Johan effektivt bort. Däremot på fredagen kom vi slutligen in till stan en vända och sökte efter kläder åt Johan så han kunde spendera sina presentkort. Hittade dock inget som kände rätt så istället för att köpa jacka åt Johan så blev det en tröja åt mig.. Mycket logiskt! På eftermiddagen var vi åter hos Sylvia för mat och sedan faktiskt sällskapsspel. Jag hade uttryckt att i och med att TV var bortplockat från julaktiviteterna så upplevde jag att det blev ett tomrum som inte ersattes av annat än småpratande och småätande och hade nämnt att man hade ju kunnat spela något spel eller så. Så Sylvia hade hittat Vimmerbyspelet från 1989! Föreställ er nu att spela något som påminner om Trivial Pursuit, men med frågor som var aktuella 1989 och en hel kategori vikt åt Vimmerby. Jag blev slaktad.. Både Johan och Sylvia imponerade stort på mig, de är ju sjukt allmänbildade! Även om just Vimmerbykategorin var svår för oss alla. Johan vann i alla fall stort. Men det spelet kommer absolut åka fram igen för det var himla roligt!

Lördagmorgon startade vi sedan helt enligt planen norrut igen. Nu med siktet inställt på Enköping för middag hos min farbror och faster. Efter många diskussioner fram och tillbaka så blev det bestämt att den stora släktmiddagen för vår del skulle vara där. Tyvärr blev det lite manfall.. kusinerna var borta, lillebror trött och slö och mamma sjuk. Men god mat och trevligt sällskap fick vi ändå. Jag blev återigen omringad av barn då syskonbarnen valde att slå sig ner på varsin sida av mig när vi skulle äta. Då vi gjorde så bra tid utmed vägen så försökte vi titta in och hälsa på hos lillebror men han var totalt okontaktbar och har tydligen en rejäl sömntuta till hund för hon reagerade inte överhuvudtaget när vi körde in på gården. Så istället blev det en sväng till kyrkogården för att hälsa på den mindre levande släkten innan vi åkte in till stan och kom så där artigt 1½ timma förtidigt till en middag!

Söndag blev sedan ompackningsdagen för att få med oss allt hem, utöver det så hade vi också genomgång med mamma för att lära henne lite fiffigheter om sin nya GPS-klocka som pappa gav henne i julklapp efter att jag föreslagit det. Så nu kan även mamma med skräckblandad förtjusning se exakt vad hon har hållit på med ute i skogen..

Turligt nog hade lillebror möjlighet att komma förbi på eftermiddagen så vi fick hälsa på honom och hans vilda Vilja till vovve en vända innan det var dags för avresa mot Arlanda och flyg hem igen.

Sedan hemkomsten har jag som sagt mest vilat min förkylning och Johan har upprepade gånger visat att han inte är lika bra på omvårdnad som jag - men han har tappert försökt i alla fall!

Så det här var vår jul! Stort tack till alla vi hann träffa som bidrog till att vi fick många trevliga stunder!

Visst ja.. nyår ja.. nääää, vi gjorde inget alls! Jag var ju fortfarande förkyld men så blir det ibland!

Inga kommentarer: