lördag 26 juni 2010

Bakluckan..

Så vi firade midsommar med att fixa med bilen. Semestern står runt hörnet och vi vill inte börja den med en baklucka som gått i baklås. Den där bakluckan har varit källa till en hel del bekymmer, dels så gick den i baklås i vintras vilket lett till att allt vårt användande av de bakre regionerna har skett från baksätet. Tämligen opraktiskt emellanåt. Sedan har vi också ägnat en hel del tid åt att åtgärda de värsta rostskadorna på bilen. Även där orsakade bakluckan en hel del problem då dess rostskador inte var nådiga. Faktum är att fläcktyfus inte dög som beskrivning, har pratar vi regelrätta hål! Så vad skulle vi egentligen göra med detta elände till baklucka?

Skulle det vara lönt att laga en baklucka med trasigt lås och enorma rosthål?
Både jag och Johan var tämligen ense om ett rungande NEJ! Så hur skulle vi då gå till väga? Lösningen blev en gnutta tur, bildemonteringen i närheten råkade händelsevis ha en bil av samma modell tillgänglig för att plocka delar i från - och bakluckan var intakt! Dessvärre var den vit men en omlackering är görbart. Sagt och gjort, vi slog till på den vita bakluckan med fungerande lås och endast mindre ytlig rost på några få ställen.
Jag började med att bearbeta den nya luckan, bort med företagsloggan, slipa bort de små rostfläckarna, tejpa upp alla detaljer som skulle skyddas från lack och så slutligen måla luckan på båda sidor.Under tiden började Johan med att försöka bryta upp den gamla bakluckan och så montera med vilken mekanik som skulle användas, allt på den "nya" luckan var ju inte i tipptoppskick så det blev lite pusselläggning.

Samtidigt fixade vi lite smått med några andra rostfläckar som var i värsta laget. Nu är det bara höger sida av bilen som ser riktigt illa ut och med det menar jag två fläckar kvar på dörrarna, annars är det mesta på bilen faktiskt åtgärdat.

Och hur gick det med bakluckan? Jo, jag gjorde ett skapligt bra jobb att spraymåla den vita bakluckan så att den skulle se ut som om den hörde ihop med övriga bilen. Vi flyttade den gamla panelen till den "nya" luckan. Dels var vår i bättre skick, dels hade den vita bilen haft grå inredning och vår bil har faktiskt svart..
Mekaniken kom på plats och efter lite om och men lyckades vi ställa in bakluckan ordentligt och JA den passade! Vi fick centrallåset att fungera! Den funderar helt enkelt finfint. På negativa sidan hamnade att vi inte fick fast den yttre panelen. Den fattades på vår "nya" lucka och fästena var lite trasiga så vi fick den helt enkelt inte att stanna kvar. När man slog igen luckan så trillade den loss..

I alla fall, det blev bra! Vet man inte om att bakluckan varit vit så kommer man nog inte se det, såvida man inte studerar den väldigt noga. Vi är nöjda!

Inga kommentarer: