onsdag 14 december 2016

Lucia med lussebak!

Så var äntligen den stora dagen här! Emmas allra första Luciatåg! Fast jag började dock dagen med att sitta på universitetet och plugga samt passa på att se mina elever från i våras i Porsöbarnens Luciatåg. De var så duktiga så jag blev alldeles rörd. På eftermiddagen var det sedan dags att gå till förskolan och se på Emmas Luciatåg. Dagen till ära var hennes avdelning sammanslagen med en annan och tur är nog det, Litens avdelning startade ju färsk i vintras vilket faktiskt gör Emma till näst äldst så det hade nog inte blivit så mycket med sång om det bara varit hennes avdelning.. Den andra har mer blandad ålder och där kunde faktiskt flera av barnen sångerna.

Innan gick förstås förskolefröknarna igenom fotograferingsreglerna, som arbetande i skolan och väl medveten om att respektera barns integritet så var det inget konstigt för vår del. Inget fotande under själva Luciatåget och man får endast fotografera sitt eget barn före eller efter. De hade förberett en liten fotohörna där vi kunde ta bilder av våra barn. Vi var smarta nog att fota Emma innan Luciatåget började vilket var en god instinkt för hon tröttnade rätt så snart på sin tomteluva..
Efteråt var det fika, dels pepparkakor och bullar som barnen gjort själva och så lite köpefika som utfyllnad. Emma var ju dessvärre sjuk när de bakade pepparkakor på förskolan men tydligen så hade hon fått baka igår på förmiddagen och de hade noggrant räknat att hon fick ihop sju fina pepparkakor. Slutligen fick vi mer eller mindre tvinga med oss Emma hem, hon ville bara vara kvar och leka..

På kvällen verkade det som att hon tänkte somna tidigt så jag skulle få baka ut lussebullarna själv men helt plötsligt fick någon ny energi och förstod att det var bak på gång så blixtsnabbt sprang hon och hämtade sitt förkläde och plockade förutom kavel sedan fram en ischokladform och sked ur kökslådorna.. Johan försökte hålla henne borta medan jag bakade "finbullarna" med fyllning men det löste ju lilla fröken genom att bara skjuta fram pallen själv, klättra upp, börja "hjälpa" till och sedan aktivt misshandla bullformarna på plåten.. Årets bullar vinner nog inga skönhetspriser..
Slutligen var det dags för det vanliga baket så Emma fick en degklump att leka med och hon försökte imitera mig så gott det gick i knådandet. Så mycket bullar blev det dock inte utan Johan gjorde slutligen lussekatter av hennes degklump och Emma avslutade med att slänga den sista degbiten på plåten när hon såg att vi la dit våra färdiga katter. Trycka dit russin var dock roligt, fast det blev mycket av två russin i magen och en i bullarna. Russinen för övrigt.. hade det inte varit för russinen i degen så hade hon nog inte ätit av den alls men nu skulle prompt russin från degen ner i lilla magen.
Men vi fick ut lite bullar i alla fall! Någon som vågar gissa vem som har bakat vilka..?

Inga kommentarer: